Przeglądając program telewizyjny bez trudu zauważyć można, że każda stacja telewizyjna ma swój „kącik kulinarny”: „Doradca smaku”, „Kuchenne rewolucje”, „Piekielna kuchnia”, „MasterChef”, „Okrasa łamie przepisy”, „Makłowicz w podróży”, „Ewa gotuje”, „Top Chef”…. Do tego dochodzą seriale – dawniej „Przepis na życie”, teraz – „Na noże”… Wszędzie o jedzeniu! My też powinniśmy wpisać się w ten trend – w tym roku stworzymy swoją szkolną książkę kucharską!
Założenia są następujące:
- w najbliższą środę (14 września) na dużej przerwie w czytelni odbędzie się losowanie rodzaju dania, jakie każda klasa ma opisać i przygotować (serdecznie zapraszamy przedstawicieli samorządów klasowych!),
- zadaniem każdej klasy jest wybór, przygotowanie, opisanie i dokładne obfotografowanie potrawy, której rodzaj wylosowano,
- w losowaniu trafić można na dwanaście rodzajów potraw:
1. Przystawka
2. Zupa
3. Danie z ryb
4. Danie mięsne
5. Danie wegetariańskie
6. Danie z ziemniaków
7. Danie z grzybów
8. Potrawa włoska
9. Potrawa orientalna
10. Danie regionalne
11. Sałatka
12. Deser.
Klasy mają czas aż do ferii świątecznych na przesłanie pełnej dokumentacji (opis potrawy, dokładny przepis, zdjęcia składników, zdjęcia z przygotowywania potrawy oraz fotografie gotowego dania) na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. albo przyniesienie dokumentacji do biblioteki. I jeszcze jeden mały szczegół – na temat smaku potrawy opinię wydaje wychowawca. Zdjęcie z degustacji – obowiązkowe!
Potem nastąpi przygotowanie wydania naszej książki kucharskiej, wybór potrawy najciekawszej i przyznanie nagrody za najlepiej przygotowaną dokumentację.